Tatacara Bantuan

Andakah anda bekas peserta atau penyewa JTC? Sekiranya ya, anda boleh menggunakan ruangan ini untuk bantuan sokongan daripada kami.

1- Setiap pertanyaan dan masalah berkaitan akan kami ambil perhatian. Sila lengkapkan dan nyatakan masalah anda dengan jelas di dalam borang Helpdesk ini.

2- Bantuan sokongan adalah yang berkaitan dengan kursus yang pernah anda hadiri atau penyewaan JTC sahaja. Sebarang bantuan sokongan lain seperti pungutan derma, iklan, promosi, masalah kewangan dan lain-lain tidak akan dilayan.

3- Sila isikan dengan lengkap borang bantuan yang disediakan. Borang yang tidak lengkap kami tidak dapat mengambil tindakan yang sewajarnya.

4- Kami sedaya upaya akan membalas seberapa cepat bantuan anda. Namun dalam masa yang sama kami juga mungkin mempunyai komitmen lain. Oleh itu kami mungkin memerlukan sedikit masa untuk membalasnya.

5- Piagam pelanggan kami mengambil masa sehingga 24 hingga 48 jam (hari bekerja) untuk membalas masalah atau pertanyaan anda. Namun sekiranya tiada maklum balas dalam tempoh itu, anda boleh menghubungi terus kakitangan kami.

Sila nyatakan bantuan sokongan yang diperlukan di bawah.

Font Resize
Website Security Test